Dr. Almási Kitti
Dr. Almási Kitti

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus. 1998-ban végzett az ELTE pszichológiai szakán, ezt követően a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója volt, majd 2003-ban Ph.D. fokozatot szerzett. 2004-ben tette le klinikusi szakvizsgáját. 2000 óta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (Lipótmező) dolgozott, a III.-as Pszichiátriai Ambulancián, az intézet bezárása óta magánpraxist folytat.
Praxisa mellett íróként és előadóként keresi a lehetőséget, hogy minél több emberhez eljusson. Számos rádióműsor, magazin és tévécsatorna rendszeres szakértőjeként próbál bepillantást nyújtani a pszichológiai kérdések egy-egy területébe. Önálló kötetei (Hűtlenség -Bátran élni – Lezárás, elengedés, újrakezdés illetve Irigység, kibeszélés, rosszindulat ) mellett több könyv társszerzője, a Nyitott Akadémia rendszeres előadója.
A 12. Fenntarthatósági Nap szekcióbeszélgetésében a halogatás pszichológiáját vitatja majd meg a résztvevőkkel.
“Célom, hogy minél több embert segítsek abban, hogy a kudarcait inkább tanulásként élje meg, többet lásson és fogadjon el önmagából, és legyen pozitívabb az önbecsülése.”

[FN12 +1 szekció]

Bordós Gábor
Bordós Gábor

A műanyagok környezeti hatásainak kutatását 2011-ben egyetemi hallgatóként kezdte a lebonthatónak jelzett műanyagfóliák vizsgálatával. 2013-tól két évig egy indiai multinacionális vállalatnak dolgozott, majd 2015-től a WESSLING Hungary Kft projektmenedzsere. A mikroműanyagok hazai kutatását ekkor indította el, ezért a munkájáért a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók szövetsége a 2018-as évre a „Környezet Védelméért” oklevéllel tüntette ki. 2019-től a Szent István Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának Doktorjelöltje. Számos hazai publikáción, tudománynépszerűsítő íráson és előadáson túl nemzetközi tudományos élvonalban jegyzett folyóiratban is megjelentette a hazai eredményeket.

Az FN12 környezeti szekciójában vele fogjuk körbejárni a mikroműanyagok kérdéskörét.

[FN12 környezeti szekció]

Canarro
Canarro

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gypsy jazz, más néven a manouche swing stílus köré épül. Zenéjük igazán szerteágazó, melyre nagy hatással volt a zseniális belga gitáros Django Reinhardt és a francia valamint a magyar cigányzene szeretete.
A swinges lüktetésű manouche dallamokat magyar népzenei elemekkel fűszerezve új, teljesen egyéni stílust teremtenek a virtuóz muzsikusok.
A zenekar elsőként képviseli hazánkban ezt a műfajt.

[FN12 élőzenei aláfestés a szekció szünetekben]

Dávid Ferenc
Dávid Ferenc

Biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány program-koordinátora. Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, munkatársaival elsősorban holisztikus szemléletű egészség­programokat terveznek és alkotnak meg. A Tilos Rádió műsorkészítője és a hazai pop up rádiózás egyik úttörője. Budapesti urban golfer, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház alapítója és egyházfője, Kegytárgyas Feri néven pedig bizarr vallási tartalmú tárgyak gazdáit keresi az interneten.

[FN12 társadalmi szekció – moderátor]

DJ Q-Cee
DJ Q-Cee

Élete az underground: a Hip-Hop, a Break, a Freestyle, a Beatbox és a Scratch.
1995 óta zenél aktívan, azóta számos nemzetközi és magyar zenei fesztiválon és versenyen mérettette meg magát DJ-ként.

A Random Trip egyik oszlopos tagja, heti Beatbox, Scratch és after felelőse.
Ha nem a Random Trippel turnézik, akkor a Tilos Rádió ’Street Skillz’ című műsorát vezeti, a Vinyl Warriorz DJ csapatával járja az országot, vagy a Karcosok Klubja workshopjain oktatja a Scratch műfaj csínját-bínját.

Bővebb infó a Facebookon. (Fotó: Wlcsek Andras Photography)

[FN12 afterparty | warmup]

Feiler József
Feiler József

2016-ban csatlakozott az Európai Klíma Alapítványhoz, azelőtt témavezető pozíciót töltött be a Regionális Környezetvédelmi Központban, és közel egy évtizedig volt felelős Magyarország éghajlatpolitikájáért, ezenkívül munkájával a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát is támogatta. Tanácsadóként támogatta a ciprusi, a litván és a görög uniós elnökséget a nemzetközi klímapolitika kapcsán, valamint stratégiai koordinátorként dolgozott a CEE Bankwatch Networknél, ami egyike az új EU tagok legnagyobb érdekképviseleti civil szervezeteinek. Nagy tapasztalattal rendelkezik a klímapolitika fejlesztésében nemzeti, uniós és nemzetközi szinten, állami és nonprofit szektorban egyaránt.

Mesterfokozatot szerzett történelem, régészet (ELTE, Budapest), környezettudományok és politika (CEU-Manchester University), valamint nemzetközi kapcsolatok (Columbia University) szakon.

Ő építette Magyarország második passzívházát, és az utazásai által megtett mérföldek ellentételezéseként több mint 50 méhcsaládnak ad otthont. A 12. Fenntarthatósági Nap szakértőjével a klímaváltozás hatásait, a trendeket, a ránk váró jövőt és az elkerülhetetlen (?) klímakatasztrófát vitatjuk meg a környezeti szekcióban.

[FN12 környezeti szekció]

Dr. Fiar Sándor
Dr. Fiar Sándor

Közel 15 éven át volt a Delta műsorvezetője és a Magyar Televízió ismeretterjesztő műsorainak szerkesztő-riportere. A televíziózás mellett számos expedícióban is részt vett, amelyek során természetfilmeket készíthetett a trópusoktól a sarkvidékekig. Elhivatott ismeretterjesztőként munkájában a fő hangsúlyt ma is az új generációk szemléletformálására helyezi. Ha a Fenntarthatósági Nap alkalmából érdemes valamit kiemelni, akkor az életének egyik nagy kalandja, az Első Magyar Antarktiszi Expedíció. A felfedezőutak nyomán, a 4 hónapos sarkvidéki tapasztalat után tudatosan keresi azokat a témákat, amelyekből ember és természet kapcsolatának összefüggéseit lehet kiolvasni.

[FN12 környezeti szekció – moderátor]

Galambos Péter
Galambos Péter

Galamb színész, magyarhang, műsorvezető, kulturális újságíró. Média-pályafutását az A3 televízióban kezdte, mégis az EST-FM rádió hozta meg számára a magára találást és az ismertséget. Később a Klubrádióban majd az MTV Kultúrház című műsorában folytatta. Főiskolás kora óta mint szinkronszínész is dolgozik, többi munkája mellett sem hagyta abba. Sőt, egy ideje leginkább ezzel foglalkozik, olyannyira, hogy néhány kollégájával nemrég megalapította a Szinkron Szakszervezetet, hogy a közéletből se maradjon ki.

[FN12 házigazda]

Gerappaaa
Gerappaaa

Házibuli a belváros közepén a 90-es és 2000-es évek legnagyobb közönségkedvenceivel! Backstreet boys, Britney Spearce, NSYNC, TLC, Spice Girls, Eifel 65.. soroljuk még? A Gerapppaaa felelős DJ-je, DJ Tinder, aki sosem téved, ha buliról van szó és garantáltan eléri, hogy teli torokból üvöltve táncoljátok át az éjszakát tinikorod kedvenc slágereire. Minden korosztály számára ajánlott, zenei ízléstől függetlenül.

A Gerappaaa sorozat a Necc Party warm up duójaként is ismert.

[FN12 afterparty]

Guld Ádám
Guld Ádám

Médiakutató, kommunikációs szakember, a PTE Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, az ELTE-IMEC és a MEDU CAMP előadója és szakmai partnere generációs kommunikáció és influencer kommunikációs területeken. Alapító tagja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, e-Hétköznapok Szakosztályának és a médiatudományi oktatással, kutatással és tehetséggondozással foglalkozó Médianegyed Egyesületnek. A digitális média társadalmi és kulturális jelenségeivel 2009 óta foglalkozik, a témában megjelent írásai többek között a Marketing és Menedzsment, a Korunk és a ME.doc című folyóiratokban olvashatóak. A témához kapcsolódó önálló kötete 2018 augusztusában jelent meg.  A 12. Fenntarthatósági Napon a social buborék jelenségről, hatásairól kérdezzük majd.

[FN12 +1 szekció]

Keleti Arthur
Keleti Arthur

1999 óta dolgozik a T-Systems Magyarország Zrt.-nél, jelenleg IT Biztonsági stratéga pozícióban. A „The Imperfect Secret” című könyv szerzőjeként aktív kutatója a kibertérben megjelenő személyes és üzleti titkok biztonságának, a terület és a mesterséges intelligencia jövőjének. Az idén 15 éves nagyrendezvény, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) konferencia ötletgazdájaként és szervezőjeként átfogó képpel rendelkezik a teljes magyar IT Biztonsági piacról. Az erős civil gyökerű Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapító elnöke. Piaci tevékenységét tekintve korábban a pénzügyi és később a telekommunikációs szektorban dolgozott. Számítógépes játékok fejlesztésével, tervezésével és játékzenék komponálásával valamint újságírással is foglalkozott. Rendszeres megszólalója TV és rádió műsoroknak, a Netidők és a PosztmodeM asztaltársaságának tagja. A 12. Fenntarthatósági Napon a darkweb rejtelmeibe tekintünk majd be segítségével.

[FN12 gazdasági szekció]

Dr. Kende Anna
Dr. Kende Anna

Szociálpszichológus, egyetemi docens, az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszékének vezetője. Kutatási területe a társadalmi csoportok közötti kapcsolatok megértésére irányul. Vizsgálataiban azokat a pszichológiai folyamatokat igyekszik feltárni, amelyek magyarázatot adnak a csoportok közötti ellenséges és segítő viselkedésre. Mivel e kérdések a leginkább kiélezett módon egyenlőtlen csoportközi helyzetekben merülnek fel, így kutatásaiban elsősorban arra keresi a választ, hogyan csökkenthetők a társadalmi előítéletek, hogyan lehet növelni a társadalom különböző csoportjai közötti szolidaritást, és rávenni embereket arra, hogy kiálljanak más, hátrányosabb helyzetű csoportok jogaiért. Kutatásai rangos nemzetközi szakfolyóiratokban jelennek meg, a Nemzetközi Politikai Pszichológiai Társaság (ISPP) vezetőségi tagja. A #PISZKOS12 kapcsán a társadalmi előítéletek témakörét vitatjuk majd meg vele.

[FN12 társadalmi szekció]

Dr. Kerekes Sándor
Dr. Kerekes Sándor

A professzor 1971-ben közgazdász és kémia tanári diplomát szerzett.16 évig kémiai-technológiát tanított. 1973-ban doktorált, 1984-ben lett kandidátus és 2003-ban megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. 1994-ben elvégezte a Harvard Business School felsőfokú vállalatvezetési programját (AMP). 15 éven keresztül számos magyar középvállalat Igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának volt tagja, illetve elnöke. 1986-tól tanszékvezetőként, majd Intézet igazgatóként dolgozik a Corvinus Egyetemen, illetve annak jogelődjein. 1994-1997 és 2002-2006 között a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja volt. Az Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója. 2008-tól 2011. december 14-ig az egyetem oktatási és tudományos rektorhelyettese volt. 2018. szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem Emeritus Professzora. Tagja több folyóirat szerkesztőbizottságának, köztük a Társadalom és Gazdaságnak és a Vezetéstudománynak, számos könyv és cikk szerzője.
A 12. Fenntarthatósági Napon a túlfogyasztás kapcsán kérdezzük majd.

[FN12 gazdasági szekció]

Kovács András Péter
Kovács András Péter

A Magyar Telekom tartalom és marketing kommunikációs osztályvezetője. Művészettörténészként diplomázott Londonban, vezetett kis fotóstúdiót és közben fotózott közel 50 esküvőt a szigetországban, még jóval a Brexit előtt, amikor még az eső is kevesebbet esett.

Itthon dolgozott televíziós műsorgyártásban, ügynökségnél (ACG) és ügyféloldalon is többféle vezető kommunikációs pozícióban. Második ciklusát tölti a Telekomban, visszatérésének fő oka az az izgalmas transzformációs változás és az a társadalom jobbító szándék, ami most a márkát jellemzi.

[FN12 pályázati zsűritag]

On The Spot
On The Spot

Cseke Eszter és S. Takács András a nemzetközileg is elismert On The Spot alkotói. Munkájukat számtalan díjjal jutalmazták, Pulitzer- és Prima Primissima-díjasok, Magyarországról harminc év után először az ő filmjük nyert Arany Nimfát a Monte Carlói Televíziós Fesztiválon. Forgattak Burmában, Iránban, Afganisztánban, az Északi-sarkkörön, tudósították a CNN-t, a BBC-t és az Al Jazeerát is. Kérdezték Bill Clinton amerikai elnököt és Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkárt, de forgattak Ferenc pápával és a dalai lámával is, máskor pedig eldugott törzseket kutattak fel Amazóniától Pápuáig vagy hírhedt gettók gengsztereivel filmeztek Dél-Afrikában. A diktátorok gyermekeiről szóló sorozatukat több mint 100 országban vetítették, a születésről és a gyermekkori traumák feldolgozásáról szóló On The Spot-évadok a nemzetközi közszolgálati televíziózás jelentős alkotásai. A BBC szerint munkájuk “ritka és exkluzív”, míg a tekintélyes Financial Times “zsigerinek és lenyűgözőne” nevezte Eszter és András teljesítményét.

[Ráhangolódás]

Dr. Páldy anna
Dr. Páldy anna

Dr. Páldy Anna közegészségtan-járványtan szakorvos, a Népegészségtan Mestere, PhD fokozattal rendelkezik. Közel négy évtizede dolgozik az Országos Közegészségügyi Intézetben, illetve jogutód intézményeiben (jelenleg Nemzeti Népegészségügyi Központ), 2001-2015 között főigazgató-helyettesként, jelenleg szaktanácsadói minőségben.

Vezette a Környezet-egészségvédelmi Főosztályt. Aktívan részt vett a Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram kidolgozásában és megvalósításában. Az elmúlt 15 évben fő kutatási területe a klímaváltozás és a levegőszennyezés egészségi hatásainak vizsgálata. Részt vett a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozásában, elsősorban az adaptáció szemszögéből. Kutatásait részben az MTA „Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz” elnevezésű munkacsoportban végezte 2006-2012. között. Munkatársaival kidolgozta a hőhullámokkal kapcsolatos korai figyelmeztető rendszert. Környezetegészségügyi indikátor rendszert fejlesztett, valamint vezette az Aerobiológiai Hálózatot.

A WHO több munkacsoportjában működött, mint szaktanácsadó, valamint az EU Környezetvédelmi Ügynökségében is hasonlóan tevékenykedett. Számos EC által támogatott projektben vett részt. Tudományos eredményeit több mint 150 magyar és angol nyelvű publikációban ismertette (A Google Scholar h indexe 28 idézetek száma:5272.)

2007-2015. között a Magyar Higienikusok Társaságának elnöke volt, 2001. óta tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak. Tagja a Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskolájának.

A piszkos társadalmi problémák kapcsán a klímaváltozás egészségtani hatásairól faggatjuk majd.

[FN12 társadalmi szekció]

Pásztor Anna
Pásztor Anna

Anna New Yorkban, Alvin Ailey neves táncintézetében tanult, illetve Magyarországon a Gór Nagy Mária Színitanodában. Majd Angliában tanult, ahol megismerkedett egy Angliában született, jamaicai származású énekes-koreográfus sráccal. Vele és néhány fantasztikus táncossal végigturnézták Európát, utána pedig egészen New Yorkig jutott. 2004 őszén testvérével, Sámuellel közösen megalapította itthon az Anna and the Barbies együttest, mely az FN11 Afterpartyjának fő fellépője volt.

Szívügye a Fenntarthatóság és a társadalmi szerepvállalás, idén 4. alkalommal tagja a Fenntarthatósági Nap pályázati zsűrijének.

[FN12 pályázat zsűritag]

RANDOM TRIP
RANDOM TRIP

A Random Trip páratlan jelenség a hazai könnyűzene világában: műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legjobbjai lépnek fel és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba.

A 2008/2009 fordulóján budapesti klubokból indult, heti rendszerességgel megtartott klubest mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, jazzfesztiválokon, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég, a fellépők sorában pedig rendszeresen megtalálhatók nemzetközi sztármuzsikusok. A sorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél.

Az FN12 afterpartyján Jávorral és DJ Q-Cee-vel színpadra lépnek:

– Péterffy Lili (NB) – ének
– Busa Pista (Irie Maffia) – rap
– MC Kemon (Irie Maffia, Kemonication Band) – rap
– Vavra Bence (Talk2Night) – ének
– Novai Gábor ‘Nován’ (Mörk) – billentyű
– Bata István (Sena, Kéknyúl) – basszusgitár

[FN12 afterparty]

Rezes Judit
Rezes Judit

Jászai Mari-díjas színésznő, két kisfiú, Misi és Gáspár édesanyja. 2001 óta tagja az ország egyik vezető színházának, a Katona József Színháznak. Társával, Szabó Győzővel 2018-ban Loveshake címen hoztak létre előadást, melyben őszintén, ugyanakkor szórakoztatóan vallanak kapcsolatuk hullámvölgyeiről. Művészi tevékenysége mellett  – gyerekei iránt érzett felelőssége okán is – különösen fontosnak tartja a környezettudatos életmód gyakorlását és annak népszerűsítését. Hisz benne, hogy a műanyag használatának visszaszorítása, a szelektív hulladékgyűjtés és a tudatos vásárlás is segíthet megóvni a környezetünket. Hogy kis lépésekkel is változtathatunk a jövőn, amit utódainkra itt hagyunk.

A 12. Fenntarthatósági Napon az egyéni szerepvállalásról beszélgetünk majd.

[FN12 +1 szekció]

Rohonyi Gábor
Rohonyi Gábor

13 évesen fogott először 8mm-es kamerát. Az egyik első, „egészestés” koncertaláfestő szupernyolcas filmjének jelentős része az első bemutató alkalmával elégett a vetítőgépben, de nem adta fel. :) Az utóbbi másfél évtizedben kereskedelmi reklámfilmek mellett jó néhány saját finanszírozású köz- és társadalmi célú reklámspotot készített és számos dokumentumfilmet forgatott Ázsiában. Első nagyjátékfilmje Konyec címmel 2007-ben került a mozikba, 2017-ben pedig a Brazilok című nagy sikerű filmet mutatták be, amit M Kiss Csabával közösen rendezett.
[FN12 pályázat zsűri]

Simon Gergely
Simon Gergely

Simi vegyész és világutazó. Tagja annak a gyorsan mozgósítható nemzetközi szakértő csapatnak, amelyet a Greenpeace környezeti katasztrófák esetén küld a helyszínre, hogy mintákat vegyen, feltárja a problémákat és javaslatokat tegyen a következmények mérséklésére. Hol Kínában, hol a Balti-tengeren, hol a budapesti Illatos úton vizsgálódik. Amikor itthon van, a hazai légszennyezettségi kutatások elemzésével foglalkozik, a mindennapjainkban található vegyszerekre hívja fel a figyelmet, veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett területeket tár fel. Hisz a nyilvánosság erejében, és azon dolgozik, hogy a politikusokat cselekvésre bírja a tisztább környezetért. Szabadidejében gyakran leszalad a Dunára kajakozni, esetleg hegyet mászik a szomszédos országok valamelyikében. Macskapárti. A „piszkos 12”-ben elsősorban a légszennyezettségről fogjuk faggatni.

[FN12 környezeti szekció]

Sipos Katalin
Sipos Katalin

A szerencsés emberek egyike: középiskolában már tiszta volt, hogy a természetért szeretne dolgozni, így aztán biológus lett és egyetem után első munkahelyként a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz került. Az itt lepörgetett közel két évtized alatt az állami természetvédelem mélységei és magasságai mellett, az államigazgatást, a természetvédelmi jogot, valamint a társadalmi és gazdasági szempontok fontosságát is megismerte. 2015 óta a WWF Magyarország igazgatója és a kommunikáció, a környezetvédelmi lobbi és a civil szervezetfejlesztés útvesztőiben keresi a helyes válaszokat. Szenvedélyes túrázó, de a karbonlábnyom csökkentése miatt kizárólag kisbusszal elérhető hegyeket mászik.

A 12. Fenntarthatósági Napon a környezeti szekcióban tárgyalt problémákat az ökológia és a gazdaság összefüggései felöl világítja meg. 

[FN12 környezeti szekció]

Szabó Simon
Szabó Simon

Generációjának egyik legfoglalkoztatottabb színésze, elismert rendezője. Nős, két gyermek édesapja.

A Moszkva Tér c. film óta ismerheti a nagyközönség, ahol Rojál szerepét játszotta.
Tagja volt a TÁP Színháznak, de a legendás Kultiplex és Merlin szórakozóhelyek is a nevéhez fűződnek. Jelenleg a Centrál Színházban, az Alföldi Róbert rendezte Kasimir és Karoline egyik főszereplője.
2002 óta foglalkozik videó és filmkészítéssel az AfterjkA csapat rendezőjeként. Az igazi áttörést a 2009-ben bemutatott Papírrepülők című nagyjátékfilm rendezése jelentette számára.
2014-ben Fal című kisfilmjét Európa filmdíjra jelölték, az alkotást közel 70 országban láthatta a közönség. Két évvel később Ebéd előtt c. rövidfilmje a Nemzetközi Filmkritikusok FIPRESCI díját nyerte el.

Az elmúlt években szívesen vállalt könnyedebb műfajú filmekben, műsorokban is szereplést (pl. A Kölcsönlakás, Pappa Pia, Megdönteni Hajnal Tímeát).

Rengeteg karitatív és civil szervezettel működik együtt, pl. a Bike Maffiával vagy a Hősök Tere projekttel, de állandó résztvevője civil szervezetek kampányainak, illetve rendszeres véradó. Visszatérő résztvevője a Fenntarthatósági Napnak, melyben idén a társadalmi szekcióban az előítéletekről meséli el személyes tapasztalatait.

[FN12 társadalmi szekció]

Szegedi Csaba
Szegedi Csaba

Kolorista. A képzőművészeti közélet hazai és nemzetközi színtereinek aktív résztvevője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, ahol a szabad művészetek doktora címet 2009-ben szerezte meg. Munkái számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók, rangos szakmai díjak tulajdonosa.
Emellett ikerfiai odaadó apukája, lelkes környezet- és természetvédő, műtermes passzívháza hasznosítja a szoláris és termikus energiát, ill. az esővizet.

[FN12 pályázat zsűri]

Szentesi Réka
Szentesi Réka

Társadalomtörténész, divatkutató. Doktori kutatási területe a divat társadalmi jelentősége téma köré épül, de a divattal nem csak történeti kontextusában foglalkozik. Azt vallja, hogy a divatipar jelenlegi kihívásait megértsük, elengedhetetlen látni, hogy mikor és hogyan alakult ki maga az iparág, milyen gazdasági és társadalmi folyamatok vezettek odáig, hogy ma ez az egyik legszennyezőbb a világon. Magyarországon az első, aki a fenntartható divat témájával foglalkozni kezdett, számos előadás, tréning és médiaszereplés van mögötte. Fontosnak tartja a fenntartható divat témáját integrálni a globális környezetvédelem problémájába, ugyanis egy újfajta fogyasztói szemlélet kialakításáról van szó. Ebben a komplex felfogásban ugyanakkor fontosnak tartja, hogy beszéljünk arról, hogy egy olyan ártalmatlannak tűnő használati cikk, mint egy farmernadrág, mennyi megterhelést jelent a környezetre és a társadalomra nézve.

A 12. Fenntarthatósági Napon a fast fashion problémát járjuk majd körbe vele.

[FN12 társadalmi szekció]

Szomolányi Katalin
Szomolányi Katalin

Fő tevékenysége a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági központjának vezetése, melynek keretében a vállalatcsoport fenntarthatósági stratégiáját dolgozza ki és koordinálja.

Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig négy évig volt szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának.

Több civil kezdeményezés segítője, így például az Energia Klub és a Patrónus Ház felügyelőbizottsági tagja, a WWF-Közép és Kelet-Európai szervezetének igazgatósági tagja.

Fennmaradó (nem létező) szabadidejében blogját, a Fenntartható Fejlövést (nem) szerkeszti.

A Fenntarthatósági Nap megálmodója, kezdetek óta ennek főszervezője.

[FN12 főszervező, pályázat zsűritag, a +1 szekció moderátora]

Szvetelszky Zsuzsanna
Szvetelszky Zsuzsanna

Szociálpszichológus, az MTA TK „Lendület” (Research Center for Educational and Network Studies (RECENS) kutatócsoport tudományos munkatársa, a LINK-Group hálózatkutató csoport tagja. Kutatási területei között szerepel a pletyka pszichológiája, a normaterjedés, a kooperáció, valamint a hálózati narratívák. Szervezetek és települések informális networkjeinek kutatásával, a hálózatban átalakulva terjedő információk, hiedelmek és történetek elemzésével foglalkozik. Tudományos és alkalmazott kutatásainak célja egyaránt a rejtett, önszerveződő hierarchiák, folyamatok és célok feltárása, a „normaszegés normájának” ábrázolása. A „piszkos 12”-ben elsősorban a normaszegésekről fogjuk faggatni.

[FN12 +1 szekció]

dr. Varsányi Károly
dr. Varsányi Károly

Ügyvéd, blokklánc jogász, a DigitalCash.hu oldal szerkesztője, más szakmai oldalak vendégírója. Olyan kriptopénz és blokklánc szabályozási jogász, aki feladatának tekinti a hazai szabályozás mielőbbi kialakítását a fenti témakörökben.
2012. óta foglalkozik a kriptopénzekkel, vagyis hivatalos nevükön virtuális fizetőeszközökkel, maga is kripto eszközosztály befektető. Küzd a blokklánc és a kriptopénzek jogrendszeren belüli elhelyezéséért és aktív kommunikációt folytat a témában. A kriptovalutákról faggatjuk majd a 12. Fenntarthatósági Napon.

[FN12 gazdasági szekció]

Vidos Mihály
Vidos Mihály

2015 óta az RTL Klub Hírigazgatóságának szerkesztője. 2005 óta tévézik, ekkor vette maga mellé Baló György, akivel ezután 14 éven át dolgoztak együtt. A Magyar Televízióban készített háttéranyagokat és riportokat szinte az összes hírműsor számára. A köztévéből való távozása után dolgozott több televízióban és kipróbált más műfajokat is, de fő területe a hírműsor készítés maradt.

2015-ös indulásától 2019 januári megszűnéséig a Magyarul Balóval című beszélgetős háttérműsor szerkesztője az RTL-en. 2010-ben Junior Príma, 2014-ben Hégető Honorka különdíjat kapott.

[FN12 gazdasági szekció – moderátor]

Vidus Gabriella
Vidus Gabriella

Vidus Gabriella már évek óta állandó szereplője a média legbefolyásosabb vezetőiről szóló listáknak. 2000-ben csatlakozott az RTL Klubhoz, ahol két év elteltével már kereskedelmi vezető lett. 2015. július 1. óta pedig vezérigazgatóként irányítja RTL Magyarország-ot. Évek óta a Magyar Reklám Szövetség alelnöke a média szektor megbízásából. A 12. Fenntarthatósági Napon arról kérdezzük majd, hogy hol van ma a média felelőssége, valamint mi az álhírek „sikerének” titka.

[FN12 gazdasági szekció]