Dr. Faragó Tibor
Dr. Faragó Tibor

Címzetes egyetemi tanár, a földrajztudományok kandidátusa.

Évtizedek óta környezettudományi és környezetpolitikai témákkal foglalkozik, melyekről sok írása is megjelent.

Annak idején a környezetügyi minisztériumban feladatkörébe tartozott a nemzeti környezetvédelmi programmal, környezeti és fenntartható fejlődési ügyekben a nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos szakmai koordináció. Számos globális, pán-európai és EU-szintű tanácskozáson vett részt magyar részről főtárgyalóként, illetve delegációtagként, így többek között az ENSZ fenntartható fejlődési világtalálkozóin, az Éghajlatváltozási Keretegyezmény ülésszakain, az EU környezetpolitikai programjain.

A 13. Fenntarthatósági Napon a klímamegállapodásokról fogjuk faggatni, arról, hogy hogyan zajlik egy ilyen, valamint arról, hogy vajon pech vagy mázli, hogy a covid miatt jövőre kellett halasztani a COP26-ot, és mi várható a tárgyaláson 2021-ben?

 [FN13 környezeti szekció]

Guld Ádám
Guld Ádám

Médiakutató, kommunikációs szakember, a PTE Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, az ELTE-IMEC és a MEDU CAMP előadója és szakmai partnere generációs kommunikáció és influencer kommunikációs területeken. Alapító tagja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, e-Hétköznapok Szakosztályának és a médiatudományi oktatással, kutatással és tehetséggondozással foglalkozó Médianegyed Egyesületnek. A digitális média társadalmi és kulturális jelenségeivel 2009 óta foglalkozik, a témában megjelent írásai többek között a Marketing és Menedzsment, a Korunk és a ME.doc című folyóiratokban olvashatóak. A témához kapcsolódó önálló kötete 2018 augusztusában jelent meg.

A 13. Fenntarthatósági Napon többek között arról beszélgetünk majd, hogy milyen hatással volt a fiatal generáció tagjaira a karantén, és valóban mázli, hogy ők digitális benszülöttek?

[FN13 társadalmi szekció]

GULYÁS EMESE, PHD
GULYÁS EMESE, PHD

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) elnöke.

Szociológus, közgazdász, a Tudatos Vásárlók Egyesülete társalapítója, a fenntartható, etikus fogyasztás szakértője, a területen kutatásokat, program- és módszertani fejlesztéseket végez.

A TVE-vel 18 éve népszerűsíti a fenntartható fogyasztást különböző innovatív módszerekkel. A TVE a fogyasztók tájékoztatásán túl az egyéni és közösségi magatartásváltozás támogatására fókuszált az elmúlt évtizedben. Az Egyesület munkájának fontos kiindulópontjává vált, hogy a fenntarthatóság eléréséhez ma már nem elég a zöld alternatívák térnyerése, elengedhetetlen a fogyasztás csökkentése is.

A 13. Fenntarthatósági Napon arról is kérdezzük majd a fenntartható fogyasztás mellett, hogy hogyan változott a társadalom tudatossága, vásárlási szokása a járvány alatt.

 [FN13 társadalmi szekció]

HANKÓ GERGELY
HANKÓ GERGELY

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, az ISWA (International Solid Waste Association) nemzeti tagozatának alelnöke, illetve a PET Kupa projektvezetője.  

Természetvédelmi mérnök, közgazdász. 14 éve dolgozik a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén.
Fenntarthatósági önkéntes projektekjéért, a Gömörszőlősi Paraszt-wellnessért 2015-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium Herman Ottó Innovátor Díjjal tüntette ki. 2018 óta, a zöldipar érdekképviselőjeként, a magyar környezetvédelmi cégeknek és szervezeteknek lehetőségeit szélesíti, s igyekszik minél több nagyvállalatot megnyerni a kiterjesztett gyártói felelősség s a körforgásos gazdaság eszméinek. Ennek eredményeképpen tanácsadásuk egyre sikeresebb, lábnyomcsökkentés, felelősségvállalási projektek, mentorprogramok, termékportfoliók átvizsgálása, s rendszerfolyamatok fenntarthatóbbá tétele miatt keresik leginkább. 

A 13. Fenntarthatósági Napon arról fogjuk kérdezni, hogy hogyan hatott a járvány a zöld iparágra, érződik-e a vállalatok és a társadalom tudatosodása, és mik az idei PET Kupa mennyiségi tapasztalatai az előző évekhez képest.  

[FN13 környezeti szekció] 

KEMENESI GÁBOR, PhD
KEMENESI GÁBOR, PhD

Virológus kutató, egyetemi adjunktus. Fő kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett zoonózisos megbetegedések. A felbukkanó fertőző betegségek egyik hazai szakértője, a Pécsi Tudományegyetemen működő legmagasabb biobiztonsági szintű laboratórium helyettes vezetője, a Természettudományi Kar oktatója. Kutatási témája szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz, számos trópusi kutatói expedíción vett részt az emberiség által leginkább érintett területeken, virológiai kutatások céljából. 

Október 16-án a társadalmi szekcióban a vírusok működéséről, a társadalmi hatásokról beszélgetünk majd, érintve a COVID-19 koronavírus járványt.  

[FN13 társadalmi szekció] 

Küllői Péter
Küllői Péter

Sikeres befektetési bankár volt Budapesten, aztán Londonban. 2000-ben, negyven évesen visszavonult és elsősorban a civil szférában aktív Magyarországon, Angliában és az USA-ban. Egyebek mellett a Mosoly Alapítvány alapítója, a Bátor Tábor elnöke, a Tate kelet-európai bizottságának társelnöke, a Common Purpose igazgatósági tagja.

A 13. Fentarthatósági Napon a járvány és a gazdasági válság kapcsolatáról és jövőjéről, a gazdasági átalakulás lehetséges irányairól, a stakeholder kapitalizmusról és a jövőbeni üzleti pechekről és mázlikról kérdezzük.

 [FN13 gazdasági szekció]

LÉNÁRT VIKTOR 
LÉNÁRT VIKTOR 

A Grow Csoport elnöke, managing partnere. 

A vállalatcsoport elnökeként a technológiai innovációkra és a jövő vezetőfejlesztési megoldásaira fókuszál, executive tanácsadóként pedig vezetők, illetve vezetői csapatok együttműködését és hatékonyságát erősíti.   

Az elmúlt 22 év során számos országban és iparágban teremtett értéket.  Meggyőződése, hogy a kapcsolati hálók tudatosabb menedzsmentje és a működési hatékonyság összehangolt fejlesztése révén érhetünk el tartós sikereket.  

Az FN13 gazdasági szekciójában arról faggatjuk, hogy hogyan hatott a járvány a vállalati csapatokra, milyen, az ismerteken túli nehézségekkel kellett megküzdenie a vezetőknek, és milyenné kell váljon egy vállalat és annak vezetője, szervezetei, ha a jövőállóvá akarnak válni.  

 [FN13 gazdasági szekció] 

Magyarósi Csaba
Magyarósi Csaba

Videoblogger, szerkesztő, 2001-től az Index.hu munkatársa. Az Appleblog, valamint az Egy nap a városban blog alapítója, szerkesztője, az I love Balaton főszerkesztője, az Attraktor című dokumentumsorozat társalkotója, szerkesztője és műsorvezetője. 2006-tól már a YouTube-ra is készített videókat.  7 évvel ezelőtt az iPhone 5S teszt videója hozta meg az áttörést, a videó mára 197 000 megtekintésnél jár, Csaba csatornáját pedig mára több mint 330 000 fő követi.

A tech tartalmak mellet az utóbbi években utazós videók színesítik a csatornát, mint például az USÁNKA sorozat, 2017 január 1-én pedig Csaba belevágott a napivlogok készítésébe.

Munkássága szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz, hiszen több tudatformáló és érzékenyítő projektben vesz/vett részt, felszólal a klímavédelem mellett, elektromos autóval közlekedik, napelemet telepített a közelmúltban, valamint ő a Zöldítsük ki Budapestet mozgalom kezdeményezője.

A 13. Fenntarthatósági Nap online rendezvénysorozatának részeként kéthetente Csaba kalauzol majd el bennünket egy-egy a szekciókhoz kapcsolódó szervezethez, hogy virtuálisan ugyan, de betekintést nyerhessünk a működésükbe, megismerhessük munkájukat.

[FN13 virtuális kiállítások]

Simó György
Simó György

Az induló vállalkozások és ötletek korai finanszírozásával foglalkozó Day One Capital ügyvezető partnere, valamint a 3D nyomtatással foglalkozó Freedee Printing alapítója.

Korábban több mint egy évtizeden át töltött be felsővezető pozíciókat a Magyar Telekom Csoportnál: a T-Online Magyarország vezérigazgatója, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások üzletágának (T-Com) vezetője, majd a Magyar Telekom üzletfejlesztésért és új üzleti területekért felelős vezérigazgató-helyettese volt. Részt vett az [origo] portál megalapításában, valamint számos meghatározó internetes startup (e-kereskedelem, Iwiw, stb.) felvásárlásában.
A távközlés előtt tíz éven át dolgozott szerzőként és vezetőként a médiában. Intézményépítőnek tartja magát, jövőorientált, progresszív gondolatokból kiinduló ötletek túlélőképes, erős szervezetté fejlesztése érdekli a leginkább.

A 13. Fenntarthatósági Napon arról faggatjuk, hogyan hatott a járvány a startupokra, mennyire viselte meg őket, vagy adott éppen új lendületet, ötleteket. Mi a jövő befektetése, lehet-e már látni, hogy kik lesznek a győztesek és a vesztesek, ha egyszer levonul a válság?

[FN13 gazdasági szekció]

Sipos Katalin
Sipos Katalin

A szerencsés emberek egyike: középiskolában már tiszta volt, hogy a természetért szeretne dolgozni, így aztán biológus lett és egyetem után első munkahelyként a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz került. Az itt lepörgetett közel két évtized alatt az állami természetvédelem mélységei és magasságai mellett, az államigazgatást, a természetvédelmi jogot, valamint a társadalmi és gazdasági szempontok fontosságát is megismerte.

2015 óta a WWF Magyarország igazgatója és a kommunikáció, a környezetvédelmi lobbi és a civil szervezetfejlesztés útvesztőiben keresi a helyes válaszokat.

Szenvedélyes túrázó, de a karbonlábnyom csökkentése miatt kizárólag kisbusszal elérhető hegyeket mászik.

A 13. Fenntarthatósági Napon arról fogjuk kérdezni, hogy mi áll az Élő Bolygó Jelentésben, milyen új normákra van szükség, hogy a felépülésünk zöld is legyen, hogyan függ össze a természet és a járvány.

[FN13 környezeti szekció]

STEINER KRISTÓF
STEINER KRISTÓF

Kristóf hivatásos és szenvedélyes történetmesélő, aki mondhatni a közönség előtt nőtt fel. Láthattuk televíziós műsorvezető szerepben, színészként, de szinkrondramaturgként és szerkesztőként is kipróbálta magát. Hosszú évekig olyan lapok hasábjain olvashattuk írásait, mint a Cosmopolitan, a Fashion Street, a Nők Lapja vagy éppen a Marie Claire, napjainkban pedig a WMN.hu oldalon osztja meg gondolatait, véleményét. 2015-ben megjelent első vegán szakácskönyve Kristóf konyhája címmel, majd érkezett a Kristóf lakomái (2017) és a Kristóf titkos receptjei (2018). 2019-ben férjével, Nimrod Dagannal elindította YouTube csatornáját Kristóf’s Kitchen címmel, ahol szerethető és érthető módon adja át a vegán életérzést, a fenntarthatósághoz kapcsolódó gondolatokat. A videókban amellett, hogy praktikus tippekkel és tanácsokkal látja el a vegán konyha iránt érdeklődőket, betekintést nyerhetünk életükbe is a csodás Görögországban.

A 13. Fenntarthatósági Napon az egyéni nyertesekről beszélgetünk majd, és hogy hogyan lehetünk saját szerencsénk kovácsai.

[FN13 +1 szekció]

Szomolányi Katalin
Szomolányi Katalin

Planet Fanatics’ Network alapítója, ügyvezetője, a Fenntartható Fejlövés főszerkesztője.

Ezt megelőzően a Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági tevékenységéért  felelt, ezen a téren ma is a vállalat stratégiai tanácsadója.

Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig négy évig volt szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának, Magyarország első fenntartható fejlődésről szóló rádióműsorának.

Több civil kezdeményezés segítője, így például a Patrónus Ház felügyelőbizottsági tagja, a WWF-Közép és Kelet-Európai szervezetének és a WWF Magyarországnak az igazgatósági tagja.

A Fenntarthatósági Napok megálmodója, kezdetek óta ezek főszervezője.

 [FN13 főszervező, moderátor]

SZVETELSZKY ZSUZSANNA
SZVETELSZKY ZSUZSANNA

Szociálpszichológus, az MTA Számítógépes Társadalomtudomány (CSS RECENS) kutatócsoportjának tudományos munkatársa, a LINK-Group hálózatkutató csoport tagja, egyetemi oktató.  

Kutatási területei között szerepel a pletyka pszichológiája, a normaterjedés, az együttműködés, valamint a hálózati narratívák. Szervezetek és települések informális networkjeinek kutatásával, a terjedő információk, hiedelmek és történetek elemzésével foglalkozik. Tudományos és alkalmazott kutatásainak célja egyaránt a rejtett, önszerveződő folyamatok és célok feltárása, a „normaszegés normájának” ábrázolása. 

A 13. Fenntarthatósági Napon arról fogyjuk kérdezni, hogy a járvány alatt milyen új normák kezdtek kialakulni, hogyan változnak a hálózatok, és mit kell tennünk ahhoz, hogy minél könnyebben túllegyünk ezen az időszakon, hogy lehetünk nyertesek. 

[FN13 +1 szekció] 

Zacher Gábor
Zacher Gábor

Toxikológus, jelenleg a Hatvani Kórház Sürgősségi Osztályán, és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik. 60 éve tartja fenn magát, eddig sikerült, de ez nem csak rajta múlik.

[FN13 +1 szekció]